Ontdek de Klas

KidsVooruit verwelkomt kinderen uit Borne en omliggende gebieden, van basisschoolleeftijd, die verschillende (ernstige) beperkingen hebben,zoals fysieke, cognitieve of sociaal-emotionele beperkingen. In de klas krijgen kinderen inclusief onderwijs op maat. Op basis van de conductieve pedagogie wordt bewegen gestimuleerd en zijn er daarnaast ook mogelijkheden voor naschoolse activiteiten.

Inclusief onderwijs

Kinderen met en zonder beperking leren, spelen en werken samen in een gemeenschappelijke leeromgeving. Dit bevordert niet alleen de academische groei van de kinderen met beperkingen, maar ook hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Tegelijkertijd leren de kinderen zonder beperking waardevolle lessen over empathie, acceptatie en het omgaan met diversiteit. Individuele leerdoelen worden opgesteld voor elk kind, zodat het onderwijs op maat kan worden aangeboden en de ontwikkeling van elk kind gestimuleerd kan worden.

Bewegings-ontwikkeling

Binnen de klas is er ook veel aandacht voor fysieke beweging, de methode die hierbij wordt toegepast is gebaseerd op de conductieve pedagogie ook wel Petö Methode genoemd. Het doel van de methode is het verbeteren van de motorische en leerprestaties van kinderen met een beperking, evenals het bevorderen van onafhankelijkheid en maatschappelijke integratie in het dagelijks leven.

De verschillende dagelijkse oefeningen omvatten specifieke taken, spellen en bewegingen die gericht zijn op het ontwikkelen van balans, coördinatie, motorische controle en communicatieve vaardigheden. Waarmee ze een positieve kijk op het eigen leervermogen ontwikkelen, en een motivatie om ‘eruit te halen wat erin zit’. Een basis waar ze een heel leven profijt van kunnen hebben.

Naschoolse activiteiten en vakanties

De activiteiten vinden plaats binnen de vertrouwde schoolomgeving direct na school, waardoor kinderen zich comfortabel en veilig voelen. Zo zijn er bijvoorbeeld gezamenlijke voetbalwedstrijden, bak- en knutselsessies, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen en leren. Voor kinderen met een beperking is het vaak uitdagender om betrokken te raken bij dergelijke activiteiten. Daarom is het programma aangepast om inclusiviteit en toegankelijkheid te bevorderen.

KidsVooruit vindt het daarnaast belangrijk dat kinderen zich altijd kunnen blijven ontwikkelen, daarom worden de activiteiten het hele jaar door aangeboden. Er is slechts een korte zomervakantie, zodat kinderen altijd terecht kunnen en de kans krijgen om door te blijven groeien.